Jorks Passage

Mellem Vindelskaftet og Skindergade, ligger der en smal passage med en række butikker der vender deres vinduesfacader ud til en gård. Passagen hedder Jorks Passage, og dens historie går tilbage til slutningen af 1800 tallet.

Skilte over Jorks Passage

Byggeriet der udgører Jorks Passage blev opført i perioden 1892-1896 af grosserer og sukkervarefabrikant  Reinholdt Waldemar Jorck samt arkitekten Wilhelm Dahlerup.

Brugt i blog

Opførelsen af Jorks Passage

Før 1892 bestod området af en række ældre ejendomme på Vimmelskaftet og Skindergade. Men i 1892 påbegyndte Reinholdt W Jorck nedrivningen af disse bygninger, i forbindelse med at der skulle gøres plads til opførelsen af Jorcks Passage.

Opførelsen af Passagen tog ca. 2 år, og stod færdig i 1895. Men der skulle gå yderligere 1 år inden man tog bygninger i brug.

Jorks Passage i dag.

Tietgens KTAS

I den forbindelse rykkede Teitgens KTAS (Københavns Telefon Aktie Selskab) ind i bygningerne og oprettede en telefoncentral. I den forbindelse kunne man blandt andet se et stort stativ på bygningens tag hvorfra der udgik tusinder af luftledninger til de nærmest boende abonnenter.

I det område hvor man i dag går igennem, sad telefondamerne foran deres telefoncentraler. I dag udgøres disse af de butikker der har til huse i passagen.

Telefoncentral 1896. Telefoncentral i Jorcks Passage i København. Billedet er fra ca. 1896. Gyldendal

Tietgens KTAS holdte til i Jorks Passage frem til 1910 hvor KTAS flyttede til Hovedcentralen i Nørregade.

Danmarks Radio

En af de andre prominente institutioner der har holdt til i Jorks Passage er Danmarks Radio, som i årene 1922-1923 blev etableret i Jorcks Passage. Her sendte man de første programmer fra d. 24 September 1924 under navnet Københavns Radio.

Jorks Passage

Når man i dag går igennem passagen, vil man kunne opleve en række små butikker, hvis vindues facader ligger ud til selve den nu overdækkede passage.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.